"НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ" НА ИСТАНБУЛ

Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново.
„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” на Истанбул е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави.

22-25 октомври, 19-22 ноември, 17-20 декември

4 дни – 3 нощувки с автобус, дневен преход

Хотел

Цена на човек
в стая с две легла

Цена на човек
в стая с едно легло

Хотел 3 звезди
Yuksel - www.hotelyuksel.com
или подобен

275 лв. 355 лв.

Хотел 4 звезди
Buyuk Sahinler -  
www.hotelbuyuksahinler.com.tr
или подобен

310 лв. 395 лв.
В цената са включени:
  • Транспорт Варна-Бургас-Истанбул и обратно;
  • 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;
  • Посещение на Египетския пазар;
  • Посещение на търговски магазин КИПА в Лозенград (Къркларели);
  • Спиране в Къркларели и време за покупки и вечеря с Лозенградските кюфтенца;
  • Групова медицинска застраховка;
  • Лицензиран турски екскурзовод на български език;
  • Карта на Истанбул;
  • Изненади и подаръци по време на екскурзията;
  • Водач-екскурзовод от Травел Клуб България. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.
В цената не са включени:
 • допълнителните екскурзии

Първи ден
05.30 Отпътуване от Варна, ул. Антим I. Спиране в Бургас, бензиностанция OMV.
09.00 Преминаване на границата през ГКПП Малко Търново-Дерекьой. Пътуване през Турция с почивки.
13.00 Навлизане в Истанбул по стария път Е5, минаващ през исторически селища  днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну. Пристигане в Истанбул
Екскурзия „Великите стени на Костантинопол”
Панорамна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, разграбване и превземане. Посещение на музея „Панорама 1453", пресъздаващ по въздействащ начин превземането на Константинопол от османците на 29 май 1453г. начело със султан Мехмет II, приел прозвището Фатих (Завоевател). Реалистични 3D картини, покриващи купол с диаметър 38 м. на площ от 2350 кв.м., разказват история под звука на тътени и викове.  Следва беседа и разглеждане на най-известните порти на Античния град – Златната порта ( Йедикуле), Силиври капъ, Топкапъ. Спиране за снимки пред втората по значимост - Портата на Хариус (Едирнекапъ), през която султан Мехмет II  влиза триумфално в Константинопол след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах, единствената дъщеря на султан Сюлейман Векликолепни. Минаване покрай Двореца на Порфирогенет, най-добре запазения от трите оцелели византийски императорски дворци.
Поглед към крепостните стени и  Златния рог дава  Изкачването с кабинков лифт до историческото кафене „Пиер Лоти” . Кацнало на висок хълм, за да разкрие поетична гледка към Истанбул, вдъхновявала в миналото известен френски автор, а днес нас, то е едновременно модерно, но съхранило дъха на 19 век  и предлага наргиле, игра на табла, ароматен чай, турско кафе ... и този запомнящ се изглед.
Екскурзията завършва с посещение на църквата с аязмо "Св. БогородицаВлахерна". До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.
             Цена: 15 евро на човек – транспорт по маршрута, входни такси за посещаваните обекти, двупосочен билет за кабинков лифт до кафене „Пиер Лоти”,  екскурзоводски беседи.
Следва настаняване в съответния хотел. Време за почивка.
20.00-22.30 Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора:
Цена: 22 евро на човек – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, предястие, лаврак или ципура, десерт, вода, хляб).

Втори ден
07.00-08.30 Закуска на шведска маса. Програма по желание:
09.00-13.00 „Златния рог, Балат и Фенер – скритите хроники на Истанбул”
Кварталите на Айвансарай, Фенер и Балат, разположени по брега на Златния рог, крият в себе си голяма част от истинското лице на Истанбул и огромно културно-историческо богатство.  Византийски свещеници, груби кръстоносци, османски паши, арменски търговци, еврейски магазинери и цигани-ясновидци са населявали заедно тези райони през вековете.
Ексурзията започва с посещение на Джамията на Сюлейман Великолепни - най-емблематичното произведение на архитект Синан в Истанбул.  Тук се намират гробниците на султана, неговата любима жена Роксолана и на архитекта Синан.
Посещение на музей "Карие" или църквата "Хора" - построена през 5 век, превърната в джамия след падането на Константинопол, днес музей, изпълнен с красиви мозайки и фрески. Тя е най-важният византийски паметник в Истанбул след „Св.София”.
Разходката продължава с пешеходна обиколка из древните квартали, гръцкия Фенер и еврейския Балат. Разказите на екскурзовода водят край исторически сгради, гръцки и арменски църкви, синагога, джамии, внушителната сграда на гръцката мъжка гимназия.
Посещение на Вселенската Патриаршия с църквата Св. Георги Победоносец, съхранила парче от колоната, на която е бичуван Исус Христос, чудотворната икона на Св. Богородица Паммакаристос – Всеблажена, мощите на Св. Йоан Златоуст, Св. Григорий Богослов и Св. Великомъченица Евфимия Всехвална. Поглед  отвън към уникалната Българската църква „Св. Стефан”, поради продължаващата реставрация.
Автобусът отвежда групата в квартала Еюп, където екскурзията завършва с вълнуваща разходка с кораб по Златния рог и слизане на Египетския пазар със свободно време.
Цена: 25 евро на човек – транспорт, посещение на джамията Сюлеймание, входна такса за музея „Карие”, кораб по Златния рог, лицензиран екскурзовод на български език.
14.30-17.00 Екскурзия „Латинския Истанбул”
От средата на 16в. на картата на Истанбул, в района на днешната нова европейска част се появява място, наречено - "Пера", в превод от гръцки "намиращ се отзад". Много скоро тези градски покрайнини се превръщат в процъфтяващ, стремително развиващ се, престижен район, населяван предимно от чужденци. Главната улица получава името Гранд-рю-де-Пера, електрическо осветление, железница и трамвай и става предпочитано място за разходки на граждани и пътешественици. Днес  с ново име „Истикял”, тя отново е пешеходна зона. Тук освен красиви сгради присъстват атрактивни заведения, богати книжарници и много магазини. На това място се събира младият Истанбул, който се разхожда, хапва, пийва и забавлява, старото и новото хармонично си съжителстват, редом стоят кафенетата „Старбъкс“ и продавачите на дондурма /сладолед/, облечени с османски носии.
Обиколката започва от  величествения паметник на Ататюрк на Таксим – най-известния изцяло пешеходен площад в Истанбул, продължава по „Истиклял”  за среща с основните забележителности - гръцката църква „Св. Троица”, Френския културен институт, колежа Галатасарай, рибния пазар Галатасарай, Цветния пасаж, следва посещение на катедрала „Св. Антонио” – най-значимата католическа сграда в града и  завършва с посещение на Музея на танцуващите дервиши Галата. Антична сграда от 1491г., построена от внука на създателя на дервишкото учение Мевляна Руми, съхранява история, предмети,  дрехи.  Дервишите са определяни като странстващи мистици, хора на любовта, на сърцето. Танцът им „сема”  представлява общуване с Бога, а всяка част от него и дрехата на дервиша носи символика.
             Цена: 15 евро на човек – транспорт, входна такса и беседа в Музея на дервишите, екскурзоводски беседи пред обектите.

Спускане по стръмните улици на квартала Чукурджума - пълни с музикални магазини, арт-ателиета и антиквариати.
„Птичи поглед” от Кулата Галата
Изградена като част от военно укрепление през средновековието, превърната в наблюдателница по време на Османската империя, каменната кула с конусовиден купол е една от най-забележителните сгради в Истанбул.  През 17в. учен и изобретател Хезарфен Ахмет Челеби полита от върха и със саморъчно изработени крила, за да прелети разстояние близо 6 километра над Босфора до Азиатската част.  Тук през 19в.,  първият френски панорамен пейзажист Пиер Превост, рисува шедьовъра „Панорама на Константинопол”.
Цена: 30 турски лири на човек - качване до върха с асансьор

Трети ден
07.00-08.30 Закуска на шведска маса.
09.00-12.00 Посещение на Археологическия музей - един от петте най-големи музеи в света. Съхранил във времето богата колекция от най-красивите паметници на античните цивилизации от Анадол, Месопотания и Египет, той посреща своите посетители с над 800 хиляди експоната. Тук са изложени автентични облекла на султани, турски фаянс, предмети на изкуството, египетски реликви, византийски и гръцки статуи, саркофага на Александър Македонски.
Цена: 20 евро на човек - входен билет, екскурзоводска беседа.

12.00-18.00 „Истанбул на два континента”: Екскурзия до Азиатския бряг, двореца Бейлярбей и остров Хейбелиада от Принцовите острови.
Пътуването започва с преминаване по моста над Босфора в посока Азиатски бряг и посещение на ефирния „Бейлярбей”, изграден като лятна резиденция за прием на почетни гости. Тук френският необароков стил и лекият ориенталски привкус се съчетават елегантно, за да превърнат двореца в хармония завинаги.
Следва най-големия квартал Юскюдар (Златния град) с известни исторически забележителности, спиране пред най-романтичния символ на Истанбул – Къз Кулеси (Момината кула) за панорамни снимки, продължаване покрай брега на Мраморно море през квартала Кадъкьой (Халкедон) с историческите Военни казарми, Военното училище и Азиатската ЖП-гара.
Отпътуване от пристанището Бостанджъ с ферибот до втория по големина остров Халки (Хейбелиада). Разходка и посещение на Манастира „Св.Троица” и Богословската школа.  Свободно време. Тръгване обратно с ферибот към европейския бряг и придвижване с транспорт до хотелите.
Цена: 35 евро на човек - трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибот до Принцовите острови, входен билет за двореца Бейлярбей, пълно екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод.

19.00-20.00 „Танцуващите дервиши” – представление-церемония в историческа сграда.
Цена: 22 евро на човек – представление 1 час, освежителни напитки – чай, турско кафе, вода и сок, екскурзовод.

Четвърти ден
07.00 – 08.30 Закуска на шведска маса. Освобождаване на хотела.
09.00-13.30 „Нова среща с Босфора” -  прекрасна морска разходка, комбинирана със спирки за разглеждане на уникални, рядко посещавани обекти. 
Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, Топкапъ, Каракьой, Долмабахче, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек, слизане на Европейския бряг. Посещение на крепостта Румели Хисар (Европейската крепост) . През 1452 г. по заповед на Султан Мехмед II е издигнато укрепление  в най-тясната част на пролива. Четири месеца над  10 000 роби редят камък по камък, за да се отреже достъпа за помощ към  византийски Константинопол... и скоро градът е превзет.  От стражевите кули се откриват спиращи дъха гледки към Босфора.
Качване на кораба, пресичане на протока и слизане на пристана на Анадолу Хисар (Азиатската крепост). Поглед отвън към малката крепост и посещение на султанския дворец Кючюксу- ловна резиденция на Абдул Меджид I. Разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.
Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...
„Епилог” на морската разходка е слизане на Кулата на девицата (Къз кулеси), един от най-романтичните и загaдъчни обекти на Истанбул. Части от нея датират от времето на Фатих Завоевателя, султан Махмут II придава днешния и облик. Тук върху мраморната плоча се намира неговия герб от 1832г.. В широката част на сградата има историческо водохранилище. Изпълнявала различни функции през времето, днес Кулата с морския си фар продължава да показва пътя на корабите. Свободно време за чай и кафе, поднесени с чудни  легенди.  Връщане на сушата.
Цена: 40 евро на човек – транспорт с автобус и кораб с микрофонна уредба, входни такси за крепостта Румели Хисар, двореца Кючюксу, Кулата на Девицата, лицензиран екскурзовод по време на цялата екскурзия и в обектите.

13.30 – 15.00 Посещение на Египетския пазар и моста Галата. Свободно време за обяд – специалитет на Еминьоню – балък екмек (печена скумрия с хляб), кебапи, десерт кюнефе.
15.00 Тръгване за Къркларели (Лозенград).
18.30-19.30 Посещение на търговски център КИПА.
19.30 – 20.30 Спиране в градския център. Време за вечеря и покупка на сладки, ядки и други.
Продължаване за България. Пристигане във Варна около 02.00 ч. на следващия ден.

нагоре

В цената не са включени:
 • „Великите стени на Костантинопол” - 15 евро на човек – транспорт по маршрута, входни такси за посещаваните обекти, двупосочен билет за кабинков лифт до кафене „Пиер Лоти”,  екскурзоводски беседи.
  „Златния рог, Балат и Фенер – скритите хроники на Истанбул” - 25 евро на човек – транспорт, посещение на джамията Сюлеймание, входни такси за посещаваните обекти, кораб по Златния рог, екскурзоводски беседи.
  „Латинския Истанбул” - 15 евро на човек – транспорт, входна такса за Музея на дервишите, беседи.
  „Птичи поглед” от Кулата Галата - 30 турски лири на човек- качване до върха с асансьор.
  Посещение на Археологическия музей - 20 евро на човек - входен билет, екскурзоводски беседи.
  Истанбул на два континента” - 35 евро на човек - трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибот до Принцовите острови, входен билет за двореца Бейлярбей, екскурзоводски беседи.
  „Нова среща с  Босфора” - 40 евро на човек – наем кораб, входни такси за крепостта Румели Хисар, двореца Кючюксу, Кулата на Девицата, екскурзоводски беседи.
  Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора - 22 евро на човек – транспорт, екскурзовод, вечеря.
  „Танцуващите дервиши” – представление-церемония в историческа сграда - 22 евро на човек – представление 1 час, освежителни напитки – чай, турско кафе, вода и сок, екскурзовод.

Допълнителна информация
Изтегли програмата в PDF формат оттук
Галерия Виж тук
Времето в Истанбул Find more about Weather in Истанбул, TU
Прогноза