Родопски легенди

28 април - 01 май, 17-20 август , 21-24 септември

Добрич - Варна - Бургас – Перперикон – Татул -  Кърджали - Златоград - Смилян - Смолян – Триград – Ягодина - Чудните мостове - Кръстова гора - Бачковски манастир – Бургас – Варна - Добрич

4 дни / 3 нощувки от Варна през Бургас с автобус

Отпътуване от:

възрастен в двойна/тройна стая

възрастен в
единична стая

дете от 3 до 12 г. в стая с двама възрастни

Добрич, Варна,
Бургас

235 лв.

300 лв.

200 лв.

   
     
     
В цената са включени:
    • Транспорт по маршрута с лицензиран автобус;
    • 1 нощувка със закуска в хотел в Кърджали;
    • 1 нощувка със закуска в хотел в Смолян;
    • 1 нощувка със закуска в хотел в Борово;
    • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
В цената не са включени:

   • Входни такси за посещаваните обекти
   • Разходи от личен характер

ПРОГРАМА

1 ден - Варна-Бургас-Перперикон-Татул-Кърджали

04.00 Отпътуване от Добрич 05.00 Отпътуване от Варна; 07.00 Отпътуване от Бургас

10.30-11.30 Каменни гъби и Каменна сватба
Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m. Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени източно от град Кърджали. Пирамидите се намират на ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи. Те са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди в България. Формирали са се преди близо 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Красивите скали са се образували от утаената вулканична пепел и скални късове и наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Някои фигури са лесно рушими, защото са изградени от чисти туфи. За разлика от тях тези скали, в които има и метални примеси, са значително по-здрави. Интерес представлява скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността - Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига! 

12.00-13.30 Перперикон
Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.
Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца - безплатно

15.00-16.00 Тракийското светилище при село Татул
Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона. Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.
17.00-17.30 Храмов комплекс "Успение Богородично" в Кърджали
Храмов комплекс "Успение Богородично" се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г.  комплексът е стопанисван и доизграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра

 

18.00 Настаняване в хотел в Къджали. Нощувка

2 ден – Кърджали-Златоград-Пещерата Ухловица-Смилян-Смолян

07.00-08.00 Закуска. Отпътуване за Златоград.

09.30-11.30 Разглеждане на етнографски комплекс Златоград
Музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения.

Отпътуване за пещерата Ухловица и Смилян

13.00-15.00 Посещение на пещерата Ухловица
Една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица. Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения. Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.  Вход: 6 лв.
15.30-16.30 Пристигане в с. Смилян
Кратко посещение на селото- храмът „Св. Спас”, Часовниковата кула, паметник на Висарион Смолянски.

Отпътуване за Смолян

17.30 Пристигане в Смолян. Настаняване в хотел. Нощувка

 

3 ден Смолян- Триград- Дяволско гърло- Ягодина- Чудните мостове- Кръстова гора

07.00-07.30 Закуска.

07.45 Отпътуване към пещерата Дяволското гърло

10.00 - 11.00 Посещение на пещерата Дяволското гърло
Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Входни такси: 4 лв. за възрастни; 2 лв. за ученици и пенсионери

11.00 Отпътуване към Ягодина

11.30 - 14.00  Посещение на пещера Ягодина
Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Вход за пещерата - 10 лв.

14.00 Отпътуване към Чудните мостове

16.30-18.00 Чудните мостове
Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове. Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а височината на арката е 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

18.00 Отпътуване към Борово

19.00 Настаняване в хотел "Варненци". Нощувка

 

4 ден- Борово-Бачковски Манастир-Бургас-Варна-Добрич

7.00-8.00 Закуска.

8.30-11.00 Посещение на Кръстова гора - едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
11.00 Отпътуване към Бачковски манастир

12.00-14.30 Посещение на Бачковски Манастир „Успение Богородично”
Намира се на южния край на родопското село Бачково, на 10 км южно от Асеновград. Манастирът е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който направил дарение за изграждането му. Дълго време манастирът е бил грузински. От създаването му е запазена двуетажната костница, която се намира на около 400 м от него.Към края на ХІІ и началото на ХІІІ век е изградена зимната църква на манастира „Свети Архангели”, така че да се свързва с чардаците от втория етаж на западното крило, където са били монашеските килии. Смята се, че след падането на България под oсманско владичество (края на XIV век) в Бачковския манастир е бил заточен последният български патриарх – Eвтимий.
Свободно време за обяд.

14.30 Отпътуване по маршрут Бургас - Варна - Добрич

 

нагоре

В цената не са включени:

   • Перперикон - възрастни – 3 лв.,учащи и пенсионери–1 лв.
   • Пещерата Ухловица - 4 лв.;
   • Планетариум в Смолян - 5 лв.;
   • Ягодинска пещера-10 лв. ;
   • Офроуд + Орлово Око - 10 лв.;
   • Пещера Дяволското гърло- възрастни - 4 лв., 2 лв. за ученици и пенсионери;
   • Бачковски Манастир „Успение Богородично” - 10 лв.;
   • Асенова крепост - Входна такса: 7 лв. за беседа.
 
Допълнителна информация:

Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: Лична карта

Визови, паспортни и санитарни изискванияняма

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туриста. 

Срок за уведомление при не достигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Травел Клуб България ЕООД, притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 11.01.2016 – застрахователна полица №750016000015  в  ”Групама Застраховане” ЕАД. 

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ

Допълнителна информация
Изтегли програмата в Word формат оттук
Изтегли програмата в PDF формат оттук
Общите условия в PDF формат оттук