Егейска Турция и Мармарис - градът на две морета

29 април - 7 май 2016

Без нощни преходи
8 нощувки, които: 5 нощувки със закуски и вечери по пътя + 3 нощувки на All inclusive в Мармарис

Пакетна цена

Цена на човек
в стая с две легла

Цена на човек
в стая с едно легло

Хотел в Мармарис
Pineta Park Deluxe Hotel
www.pinetapark.com

 

495 лв. 630 лв.
ЦЕНИТЕ СА ВАЛИДНИ ЗА РАННИ РЕЗЕРВАЦИИ ДО 29.02.2016
В цената са включени:
 • Транспорт с комфортен автобус;
 • 8 нощувки, от които:
  2 със закуски и вечери в Айвалък;
  3 на All inclusive в Мармарис;
  1 със закуска и вечеря в Памуккале;
  2 със закуски и вечери в Кушадасъ;
 • Туристическа програма в Троя;
 • Туристическа програма в Пергамон;
 • Туристическа програма в Афродизиас;
 • Туристическа програма в Шириндже;
 • Туристическа програма в Ефес;
 • Туристическа програма в Дома на Дева Мария;
 • Туристическа програма в крепостта Аясулук в Селджук с църквата на Св. Йоан Богослов;
 • Автобусна обзорна обиколка на Мармарис;
 • Туристическа програма в Памуккале;
 • Автобусна обзорна обиколка на Кушадасъ;
 • Туристическа програма в Измир;
 • Туристическа програма в Айвалък;
 • Екскурзоводски беседи във всички посещавани обекти;
 • Фериботни такси и билети за пресичане на Дарданелите;
 • групова медицинска застраховка;
 • водач-екскурзовод от агенцията. По пътя се дава подробна и любопитна информация за Турция, местата, през които се минава, начина на живот на турците и др.
В цената не са включени:
 • Допълнителните екскурзии
 • Входни такси по обектите

1 ден, 29 април: Варна - Чанаккале - Троя – Айвалък
04.30 Тръгване от Варна. 06.30 Тръгване от Бургас. Редовни почивки по пътя.
Пресичане на протока Дарданели с ферибот.
Разглеждане нa Древна Троя - античния град, станал нарицателно с войната между троянци и ахейци, с Парис и Елена, с Хектор и Андромаха и... с Троянския кон.
Продължаваме към Айвалък – курортно градче, разположено в северната част на Егейското крайбрежие срещу гръцкия остров Лесбос. Близкият курорт Сармъсаклъ е с един от най-красивите плажове в района. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден, 30 април: Айвалък – Бергама – Акропола - Асклепиона - Мармарис
Закуска на шведска маса. Отпътуване за Бергама. Разглеждане на древния Пергамон – града на Лизимах и  един от най-интересните исторически обекти в Егейския регион. Посещение на Асклепиона – древен лечебен център, построен в чест на бога-лечител Асклепий. Изкачване до древният Акропол и разглеждане на останките на някогашната Библиотека, която в древността била втората по големина след Александрийската и съхранявала над 200 000 пергаментови свитъци. Следват олтара на Зевс, храма на Атина, хра ма на Траян, Амфитеатъра с 3500 места, храма на Дионисий.
Отпътуване за Мармарис. Привечер - Автобусна опознавателна обиколка на Мармарис.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

3 ден, 1 май: Мармарис: Великден на остров Родос
Закуска на шведска маса. Свободно време или: Целодневна екскурзия до о. Родос. Островът на розата, роден от съюза на бога-слънце Хелиос и нимфата Рода, Родос е най-слънчевото място в Европа!
Автобусът ще ни остави на фериботното пристанище. Пътуването до Родос отнема около 1 час и 30 мин. Пристигане на острова. Свободно време за разходка пред крепостните стени на стария град до мястото, където е стоял Родоския колос, Цидателата и стария град, Часовниковата кула, Главната улица.
Старият град представлява изключително живописен лабиринт от улички, изпълнени с магазини за сувенири, кафенета и таверни, където можете да похапнете гръцки ястия и пийнете узо под звуците на „Зорба Гъркът”! 1 май е Великден и в Гърция. Възможност да запалите свещ в някоя от многобройните християнски църкви в града.
Връщане в Мармарис, вечеря и нощувка.

4 ден, 2 май: Мармарис: Круиз по р. Далян
Закуска на шведска маса. Програма по желание:
Екзотична целодневна екскурзия по р. Далян (заплаща се допълнително) до приказния залив на костенурките Карета-Карета. Пътуване с кораб през залива на Мармарис. Спиране за къпане от кораба. Обяд на кораба. Прехвърляне на по-малки лодки. Спиране на огромната пясъчна коса и кратко време за плаж. Продължаване в устието на р. Далян. Възможност за снимки на костенурките Карета-карета, които преплуват хиляди километри, за да снесат яйцата си в този залив. Разходка по естествените водни канали, откъдето се виждат останките от гробниците на Ликийските крале (4 в. пр. Хр.). Ще имате възможност да се потопите в естествения термален източник под формата на басейн, богат на серни съединения и лечебна кал на дъното.
Вечеря и нощувка в Мармарис.

 

5 ден, 3 май: Мармарис – Памуккале
Закуска на шведска маса. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Памуккале – името му означава “замък от памук” и напълно отговаря на този екзотичен природен феномен. Варовитите отлагания от горещите минерални извори са облекли скалистите тераси с ослепителна белота. Точно минералната вода е причината за възникването на това място на античния свещен град Хиераполис и превръщането на Памуккале в най-стария балнеологичен курорт в света. Разглеждане на археологическия обект и свободно време в Памуккале.
Възможност за потапяне в топлите минерални води на известните травертини или къпане за подмладяване в Басейна на Клеопатра!
В късния следобед настаняване в хотел в Памуккале. Свободно време за къпане в минералния басейн.
Вечеря, нощувка.

6 ден, 4 май: Памуккале – Афродизиас – Кушадасъ
Закуска на шведска маса. Освобождаване на хотела.
Отпътуване за Афродизиас – един от най-големите и известни археологически обекти в Турция. Именуван в античността като Лелегон (Град на легендите), Мегали полис (Велик град), Нинос (митичният основател на асиро-вавилонското царство) и накрая посветен на гръцката богиня на любовта, Афродизиас е известен град-светилище, важен център на културата и изкуството. Качествените находки от красив бял и сиво-син мрамор от кариера, намираща се само на няколко километра от града, привлекли множество скулптури в града, била създадена и скулптурна школа, а произведенията им стигали до домове на богати граждани в Рим и Северна Африка. Разглеждане на комплекса -
Отпътуване за Кушадасъ. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

7 ден, 5 май: Кушадасъ – Ефес – Дома на Дева Мария – крепостта Аясулук – църквата на св. Йоан Богослов – храмът на Артемида - Шириндже
Закуска на шведска маса.
Обзорна панорамна обиколка на Кушадасъ
Разглеждане на античния Ефес – един от най-добре запазените антични в Средиземномоеието. Тук в продължение на хилядолетия са живели различни племена и народи и всеки от тях е оставил част от богатата си култура. Заемал централно място в езическия свят, Ефес е бил пазител на едно от седемте чудеса на античността - прочутия храм на Артемида. Наброявал някога 200 000 жители, при население на цяла Европа около 5 млн. по онова време, това е най-запазеният и грандиозен град на 2000 години. Ефес е известен и с това, че апостол Павел оставя Тимотей тук, а по-късно апостол Йоан минава оттук заедно с майката на Исус. През 431 г. император Теодосий II свиква там Третия вселенски събор, по време на който Мария е провъзгласена за Богородица.
Посещение на Дома на Дева Мария. Според християнските канони Светата Дева Мария, след Христовото разпятие, напуска Йерусалим заедно със Светия Апостол Йоан, който я е скрил в Ефес. В тази къща тя остава до края на живота си. Днес Домът на Дева Мария е място за поклонничество както на християни, така и на мюсюлмани. Според мюсюлманската свещена книга - Корана, Дева Мария е майка на един от мюсюлманските пророци и затова на поклонение тук идват и много мюсюлмани. Папа Павел VI бил първият Папа, който посетил мястото през 1960г. По-късно, през 1980г., по време на визитата си, Папа Йоан-Павел II обявил Дома на Дева Мария за светилище и място за поклонение на християните. Според Корана Дева Мария е майка на един от мюсюлманските пророци и затова на поклонение тук идват и много мюсюлмани.
Продължаване към останките на Храмът на Артемида – най-красивото от седемте чудеса на древния света.
Продължаване към крепостта над град Селчук – Аясулук с базиликата и гробницата на Св. Йоан Богослов. Според християнската традиция и вярвания, св. Йоан Богослов е бил любимият ученик на Иисус Христос и той е автор на Апокалипсиса в Новия Завет. Апостолът, който отдава живота си за разпространението на Християнството в Ефес и Западна Анатолия, умира около 100 г.сл.Х. и е погребан на хълма Аясулук. Първоначално, се строи скрит мавзолей, после малка църква и накрая византийският император Юстиниан строи голяма базилика, която по-късно се превръща в Епископалната църква на Ефес. Векове по-късно, когато селджуците превземат територията, превръщат този хълм в крепост, чийто стени и днес стоят над град Селчук.
Посещение на останките от църквата и крепостта.
Продължаване за селцето Шириндже. В миналото Шириндже било заселено главно с гръцко население, което се изселва след изселническата спогодба между Турция и Гърция през 1923 година, а преди 20 години турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват. Селцето е синтезирало турско-гръцката култура от онова време. Населилите го турци запазили оригиналната външност и вътрешност на къщите, възприели гръцкото планиране на домовете.  Сега Шириндже впечатлява с варосаните бели къщи със старинна архитектура, тесни калдъръмени улички и сергиите с местни сувенири и деликатеси - бутилки с местно вино, зехтих, пекмез, бродерии и килими.
Връщане в Кушадасъ. Свободно време за разходка по крайбрежния булевард, до острова на гълъбите, Закрития пазар или многобройните магазини за сувенири, аксесоари и дрехи.
Вечеря, нощувка.

8 ден, 6 май: Кушадасъ – Измир – Айвалък – Софрата на Дявола – о. Джунда
Закуска на шведска маса. Отпътуване за Измир. Наричан в Турция „красивият Измир“, градът се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Има топъл климат, а прохладният морски бриз спасява от изгарящото слънце. Векове наред тук са живяли заедно различни етноси – гърци, евреи, арменци, турци, европейци, които са оставили част от своето минало – гръцки църкви, джамии, синагоги, католически храмове. Основан отпреди над 8500 г., Измир е успял да се модернизира във важен търговски център, запазвайки археологическите и историческите си ценности, и невероятен колорит.
Туристическа програма в Измир. Автобусна панорамна обиколка на града с минаване покрай Кадифекале. Пешеходна разходка из старата част на града Конак с емблемата на града - Часовниковата кула и централния пазарен район Кемералтъ - най-оживената част на Измир, която е построена още по Византийско време Свободно време.
Отпътуване за Айвалък. Панорамна обиколка в района на Айвалък. Посещение на о. Джунда и хълма Софрата на Дявола. Остров Джунда е известен с типичната гръцка архитектура, кафенета и ресторанти. Фото пауза при хълма „Софрата на Дявола”, от където се открива панорамна гледка към района и о. Лесбос. Кратка прешеходна разходка в центъра на Айвалък – крайбрежния булевард, джамията с часовника, църквата „Архангел Михаил и Гавраил”, стария град.
Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

8 ден, 6 май: Айвалък – Чанаккале – Варна
Закуска на шведска маса.Отпътуване за Чанаккале. Разходка по крайбрежната алея на Чанаккале – любимо място на местните жители и гостите на града - свободно време за снимки пред макета на Троянския кон, чаша турско кафе, чай и обяд.
Крайбрежната улица е осеяна с кафенета, които предлагат турско кафе, чай, бира и местни вкусотии.
Пресичане на Дарденелите с ферибот.
Спиране в Къркларели (Лозенград) за покупка на баклава, локум, халва, други сладки и ядки. Продължаване за България.

 

Минимален брой група за осъществяване на пътуването: 40 човека

Необходими документи:
* международен паспорт с валидност 60 дни от датата на връщаненагоре

В цената не са включени:
  Входни такси за посещаваните обекти по маршрута:
 • Троя - 20 т.л.
 • Акрополо Пергамон (Бергама) - 25 т.л. + 15 т.л. лифт = 40 т.л.
 • Светилището на Асклепий в Бергама – градът на древногръцкия бог на медицината - 20 т.л.
 • Памуккале и Хиераполис - 35 т.л.
 • Афродизиас - 15 т.л.
 • Дома на Дева Мария - 20 т.л.
 • Ефес: Античния град - 40 т.л.
 • Крепостта Селджук и църквата на св. Йоан Богослов - 10 т.л.
 • Забележка: Входните такси за обектите се определят от Министерството на туризма на Турция. Обявените входни такси са към 15.01.2016. С приближаване датата на тръгване, се обявяват актуалните цени.

  Екскурзии в Мармарис:

 • Круиз по р. Далян с обяд – 27 евро
 • Остров Родос – 55 евро
Допълнителна информация
Изтегли програмата в Word формат оттук
Изтегли програмата в PDF формат оттук
Галерия Виж тук
Времето в Мармарис Find more about Weather in Мармарис, TU
Прогноза